Ciasteczka kokosowo-cynamonowe
Składniki
2 jajka
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
cynamon wedle uznania
szczypta soli
migdały
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
cynamon wedle uznania
szczypta soli
migdały
Wykonanie
1. Wiórki kokosowe parzymy wrzątkiem. Po 10 minutach odcedzamy(mogą być wiórki, które pozostały z robienia mleka kokosowego).
2. Roztopione masło łączymy z wiórkami.
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i mąki. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane(ostudzone) wiórki kokosowe i mieszamy.
4. Ciasteczka nakładamy na blaszkę za pomocą łyżki. Posypujemy je cynamonem wedle uznania. Na górę dajemy migdały.
5. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut.
2. Roztopione masło łączymy z wiórkami.
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i mąki. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane(ostudzone) wiórki kokosowe i mieszamy.
4. Ciasteczka nakładamy na blaszkę za pomocą łyżki. Posypujemy je cynamonem wedle uznania. Na górę dajemy migdały.
5. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut.
Smacznego!