Chleb orkiszowy
Składniki
4 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki wody
1 szklanka słonecznika
3 łyżki zakwasu
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ostropestu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki
2 szklanki wody
1 szklanka słonecznika
3 łyżki zakwasu
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka ostropestu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie
1. Mąkę łączymy z solą.
2. Dodajemy zakwas, siemię lniane, ostropest czarnuszkę oraz słonecznik. Całość mieszamy.3. Dodajemy wodę i mieszamy(wyrabiamy).
5. Chleb odkładamy na 10 godzin(do wyrośnięcia).
6. Chleb pieczemy w temperaturze 210 stopni przez godzinę.
Smacznego!